20. Małopolski Festiwal Smaku
Data publikacji:
07.07.2025

aktualności
13 lipca 2025 roku w Olkuszu startuje 20. urodzinowa edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku! Będzie to edycja wyjątkowa - wpisująca się w jubileusz Tysiąclecia Królestwa Polskiego - pełna emocji, zapachów, smaków i… królewskiej świetności! Na festiwalowym szlaku znalazło się pięć małopolskich miejscowości, które gościć będą nie tylko miłośników dobrej kuchni, ale po prostu wszystkich, którzy chcą radośnie spędzić czas we wspaniałej atmosferze. Czekają kulinarne warsztaty, pokazy, quizy z nagrodami oraz atrakcje dla całych rodzin.
Kulinarna podróż
Małopolski Festiwal Smaku 2025 będzie hołdem dla historii i celebracją smaków. Organizatorzy zapraszają w niezwykłą kulinarną podróż, gdzie przeszłość splata się z teraźniejszością, a każdy kęs przenosi w czasie. Będzie to okazja, by zanurzyć się w atmosferze dawnych uczt, zajrzeć do staropolskich kuchni i odkryć, czym raczyli się królowie, rycerze i mieszczanie.
„W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego – pierwszego króla Polski – stworzymy miejsca pełne królewskiego majestatu. Szlachetne stroje, historyczne akcenty, rycerska galanteria i mieszczańska gościnność – wszystko to stworzy wyjątkową oprawę dla uczty, która na długo pozostanie w Waszej pamięci” – zapewnia pan Łukasz Smółka – Marszałek Województwa Małopolskiego.
„W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego – pierwszego króla Polski – stworzymy miejsca pełne królewskiego majestatu. Szlachetne stroje, historyczne akcenty, rycerska galanteria i mieszczańska gościnność – wszystko to stworzy wyjątkową oprawę dla uczty, która na długo pozostanie w Waszej pamięci” – zapewnia pan Łukasz Smółka – Marszałek Województwa Małopolskiego.
Pięć kulinarnych grodów
Na królewskim szlaku festiwalowym znajdzie się pięć przystanków:
Parking przy stadionie MOSiR w Olkuszu (Czarna Góra) – 13 lipca,
Koszyce – 27 lipca,
Nowy Wiśnicz – 10 sierpnia,
Niepołomice – 31 sierpnia,
Zakopane – 14 września.
Będzie można skosztować nie tylko tradycyjnych przysmaków, ale też nowoczesnych interpretacji historycznych potraw. Zadbają o to mistrz kuchni Andrzej Polan oraz Pascal Brodnicki. Lokalne Koła Gospodyń Wiejskich przygotują prawdziwe smakołyki, a ich specjały powalczą o tytuł najciekawszego dania festiwalu. W czasie każdego wydarzenia prowadzona będzie zbiórka charytatywna dla osób zmagających się z rzadkimi chorobami.
Więcej informacji na stronie Festiwalu.
Serdecznie zapraszamy!
Parking przy stadionie MOSiR w Olkuszu (Czarna Góra) – 13 lipca,
Koszyce – 27 lipca,
Nowy Wiśnicz – 10 sierpnia,
Niepołomice – 31 sierpnia,
Zakopane – 14 września.
Będzie można skosztować nie tylko tradycyjnych przysmaków, ale też nowoczesnych interpretacji historycznych potraw. Zadbają o to mistrz kuchni Andrzej Polan oraz Pascal Brodnicki. Lokalne Koła Gospodyń Wiejskich przygotują prawdziwe smakołyki, a ich specjały powalczą o tytuł najciekawszego dania festiwalu. W czasie każdego wydarzenia prowadzona będzie zbiórka charytatywna dla osób zmagających się z rzadkimi chorobami.
Więcej informacji na stronie Festiwalu.
Serdecznie zapraszamy!